Társasjáték-élményekről hosszan és röviden.

Fakockák és minik

Fakockák és minik

Legyél te is festőművész!

Canvas: alkoss mesés festményeket kézügyesség nélkül

2020. április 22. - sarruken

Az igazán szép, stílusos játékok a Kickstarteren sikerre vannak ítélve. Szinte mindegy, hogy hatalmas minikkel (pl. Ankh: Gods of Egypt) vagy egyéb látványos elemekkel (pl. Tang Garden, Santorini) próbálják meghódítani a játékosok szívét, az igazán szép játékok mindig megtalálják a közönségüket.

Ez a helyzet a mai bejegyzés alanyával is, a Canvas című játékkal, amiben festőművészeket alakítva kell - nem, nem a legszebb, hanem kicsit illúzióromboló módon - a legtöbb győzelmi pontot érő festményeket megalkotnunk. A Kickstarteres játékoknál megszokott módon véleményünket jelen esetben is a kampány és a játékszabály alapján alakítottuk ki, mivel maga a játék legfeljebb még csak a tesztelők szűk köre számára érhető el.

canvas1.jpg

 

Kulcs infók röviden

Játékosok száma: 1-5 fő (a játék szépsége minden játékos számnál átjön, de a mechanikák miatt valószínúleg 3-4 fővel érdekesebb, 5 fővel viszont már nehezen kiszámítható)

Várható játékidő: 20-40 perc

Ajánlott életkor: 14+ (hivatalosan, bár szerintem a 7+ közelebb állhat a valósághoz)

Ár: 28-75 USD (kiviteltől függően) + 12 USD szállítás (összesen kb. 13-29 ezer forint)

Szállítás ígért dátuma: 2020. december

Fő mechanizmusok: szett gyűjtés, kártyák választása, kéz menedzsment

Elérhető nyelvek: angol (csak a szabály nyelvfüggő)

Minik: nincsenek

A kampány linkje: https://www.kickstarter.com/projects/roadtoinfamy/canvas-2?fbclid=IwAR022wQYf2HCdHEa7S3PKWhZCU1ZC2BerA7EUygPN4xBKNshMwr8hdTvkyI

Háttérsztori

Ahogy fentebb is említettem, a Canvasban festőművészeket alakítva kell összeállítanunk 3 festményt.

Játékmenet

A Canvas számára egész biztosan nem az alkalmazott mechanizmusok egyedisége vagy újszerűsége fogja hozni a legtöbb rajongót, hiszen a játékmenet rettenetesen egyszerű. A játékosok a körükben két cselekedet közül választhatnak:

  1. a kirakott 5 darab közül felvesznek egy festmény részletet,
  2. vagy összeraknak egy 3 részletből álló festményt.

Ha már 5 részlet van a kezükben, akkor kötelezően a második lehetőséget kell választaniuk. 

canvas_5.jpg

Ha képrészletet vesznek fel, akkor az 5 közül a bal szélső ingyenes, a 2. egy palettába kerül, a 3. két palettába, és így tovább. A palettákat mindig a kiválasztott kártyától balra eső, fel nem vett kártyákra kell lehelyezni. Amikor valaki ezen kártyák valamelyikét választja, a festmény részleten kívül megkapja a rajta levő palettákat is.

Na de mire jó a festmény részlet? A játék legtöbb rajongó szívét meghódító módszere az, hogy a 3 festményrészletet nem egymás mellé, hanem egymás fölé helyezve alakul ki a végső kép. Ezek a kártyák ugyanis egy kis részlettől eltekintve átlátszóak, így számtalan kombináció alakítható ki a 60 kártya segítségével. Amint minden játékos összerakta a 3. festményét, a játék azonnal véget ér.

canvas2.jpg

Amikor egy festmény rakunk össze, a kiválasztott 3 kép részletet egymásra helyezzük, és egy, a hátteret is tartalmazó speciális tartóba csúsztatjuk be. Mivel a kép részleteknek címeik is vannak, ezeket összeolvasva kész festményünknek is azonnal megszületik a címe.

Na de hol vannak itt a győzelmi pontok? Kicsit illúzióromboló, de a győzelemben semmilyen szerepet sem játszik az, hogy ki mennyire harmonikus festményt rakott össze. A győzelmi pontok ugyanis alapvetően azon múlnak, hogy az egyes festmény részletek alján milyen ikonok láthatók, amiket a másik két képrészlettel nem fedtünk le. Minden játék kezdetekor ugyanis véletlenszerűen ki kell sorsolni 4 pontozókártyát a 12-ből, és attól függően, hogy ezeket teljesítettük-e, és ha igen, a 3 festményünk közül hánnyal, kapunk értük pontot.  

canvas_3.jpg

Mi van még?

Játékmenet szempontjából semmi. Ez a játék tényleg ilyen egyszerű. 

Viszont a kampány kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az alapjáték (28 USD) mellett választható olyan verzió, ami tartalmaz mini kiegészítőt (38 USD), olyat, amiben az egyes festményeket kis faállványokra (43 USD) kell helyezni, illetve olyat is, amiben ez is és az is megtalálható (49 USD).

canvas_4_1.jpg

Milyen játék lehet a Canvas?

Először is, ha még nem említettem volna, gyönyörű. A festmény részletek és a hátterek pazar színekben pompáznak, a játék doboza úgy van kialakítva, hogy egy szög segítségével a falra akasztható, a prémium komponensek pedig igen hangulatosak.

Másodszor nagyon egyszerű. Ha valami komoly szellemi kihívásra vágyom, az Agricola, a Brass: Birmingham vagy az Underwater Cities ellenében biztosan nem a Canvast fogom választani.

Harmadszor pedig valószínűleg megnyugtató. Általában meglehetősen kompetitíven játszom, de itt könnyen el tudom képzelni, hogy magával ragad a játék szépsége, és a megszerzett pontoknál sokkal többre értékelem a festményeimből áradó harmóniát.

Akit mélyebben érdekel a játék, látogasson el a Facebook Társasjáték csoportjába, ahol várhatóan az elkövetkező napokban fog szerveződni egy csoportos rendelés némi árkedvezmény megszerzése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://fakockakesminik.blog.hu/api/trackback/id/tr7315633104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása