Társasjáték-élményekről hosszan és röviden.

Fakockák és minik

Fakockák és minik

Boldogok a sajtkészítők...

Clans of Caledonia beszámoló

2020. május 01. - Super65

Ez a játék a 19. századi Skóciába kalauzol, ahol a kérdés nem az, hogy tűzoltó leszel vagy katona, sokkal inkább vadakat terelő juhász. Bár Hofi óta tudjuk, hogy ez marhaság, és a vadakat nem tereli senki, a juhász meg pláne nem.

It is fantastic!

Szóval, adva van egy moduláris térkép, rajta hexákkal és azon erdők, mezők, folyók, hegyek és árak. Választunk a játék elején egy klánt, híres skót familiák versengenek egyedi képességekkel. Van, amelyik a területeket veszi olcsóbban, van, aki a tejet tudja fix áron eladni és természetesen van, aki a whisky gyártásban jeleskedik. Kapunk melléjük még egy bónuszt is, ez kezdő nyersanyag plusz némi pénz, és már el is helyezhetünk egy favágót vagy bányászt a térképen, hogy elkezdjük a játékot. 

Near the end of my first 2 player game

Nyersanyagaink lehetnek a birkák, akik a kör végén gyapjút termelnek, vagy levághatjuk őket a húsukért. Tehenek, akik tejelnek a kör végén, de steaknek is eladhatjuk őket. Sajtüzem, ami a meglévő tejünkből sajtot gyárt. Pékség, ami a gabonából kenyeret süt. Gabonaföld, ami 2 gabonát termel. Szeszfőzde, ahol gabonából egy hordó whisky készül. Favágó és Bányász, akik pénzt termelnek minden kör végén. A játékostáblán mindez nagyon könnyen követhető, ami nincs kitakarva, azt megkapjuk a kör végén. 

Van még pár kereskedőnk, képességünk hogy átkeljünk folyókon, tavakon, és fejleszthetjük favágóink baltáját és bányászaink csákányát is, hogy még több pénzt sajtoljanak ki Föld anyánkból.

Minden állatkának, épületnek ára van, amihez hozzá kell adni még a terület árát, ahova le kívánjuk helyezni, mi pedig 55-60 arannyal indulunk a játékban és a kör addig tart, amíg el nem fogy a pénzünk és ki nem passzolunk. 

Market Board 

Egy nagyon okosan kitalált piac is a játék része, ahová kereskedőinket küldhetjük, hogy vegyenek vagy éppen eladjanak árukat. A kereslet-kínálat pedig mozgatja az árakat fel és le.

A játék folyamán szerződéseket vállalhatunk el, amiért győzelmi pontokat, pénzt, fejlesztést, ingyen területet kapunk.

Szóval, van egy klánunk, kis pénzünk, pár nyersanyagunk és készen vagyunk elkezdeni a játékot. Megnézzük milyen megrendelések érhetők el, ezekből egyet magunkhoz tudunk venni és amint teljesítettük, elhozhatunk még egyet. Ezzel kapunk egy irányt, hogy a gazdaságunkat merre kezdjük el fejlesztgetni. A játék túl rövid és a pénzünk túl kevés ahhoz, hogy mindent megépítsünk. Nem valószínű, hogy egyszerre tudjunk whiskyt palackozni és sajtot gyártani, plusz kenyeret sütögetni minden körben. Nagyon átgondoltan és okosan kell lehelyeznünk minden termelő egységünket, és jól felépíteni a motort, amiből el akarjuk tartani a gazdaságot. 

Nekem ez a rész tetszik a legjobban. Sok bányász vagy favágó a játék elején jól jön, mert ömlik majd a pénz. Csak éppen árut nem termel senki... Egy-két tehenészet és pékség akár megrendeléseket is tudhat teljesíteni, de az győzelmi pontot hoz, pénzt nem nagyon. Ebben kell ügyesen megtalálni a balanszt körről körre. 

A játék nem könnyű. Szerencsének elhanyagolható a szerepe! Se kártyák, se kocka. Egyedül a megrendelések változnak körönként. Elsőként, ha elvállalunk egy megrendelést, még kapunk is érte 5 aranyat. Később már nekünk kell fizetni érte 15-öt. 

Többször olvastam, hogy a Terra Mysticához hasonlítják a játékot. Meh... talán, mert a lehelyezett munkásokért/épületekért kapjuk a kör végén a bevételt. De érzésre szerintem közelebb áll egy Agricola+Yokohama kombóhoz amiben még fontos szerepet kapott a területfoglalás rész is. Jó látni a térképet és tervezgetni, melyik egységünk kerüljön hova. Kiszámolni, hogyan tudjuk teljesíteni a küldetést a leghamarabb, hogy gyorsan felmarkoljunk egy másikat. Mérlegelni hogy pénzünk legyen sok a következő körben, vagy beinduljon a pékségünk? 

Mi nem vagyunk AP-re hajlamos játékosok, mivel nem feltétlen törekszünk állandóan az optimális lépésre. Viszont ez a játék könnyen kihozhatja az emberből a matekolós énjét. Hibának nem maradt sok hely. Minden lehelyezett egység drága, és emiatt értékes. 

Ami trükkös benne, hogy bátran ajánlható szerintem kevésbé tapasztalt játékosoknak is. Na persze nem gateway, de olyannak, aki már túl van pár euro játékon. Valószínűleg megnyerni nem fogja, főleg nem olyanok ellen, akik már többször is játszottak ezzel, de biztosan élvezi majd, hiszen minden egyértelmű. Ha sajtot akarok, tehenet kell letenni meg sajtkészítőt. Ha kenyeret, akkor búzamezőt és pékséget. Ha meg pénzt, akkor bányászt vagy favágót. A trükk abban van, hogy ebből hogyan szerezzük meg majd a legtöbb pontot a játék végén. 

Szemünk előtt épül a birodalmunk lépésről lépésre, nő a bevétel körről körre. Egyre több lehetőség, egyre drágább megrendelések. 

Kinek ajánlom? Azoknak akik szeretik a kihívást, szeretik látni a fejlődést, érdekli őket a téma. Kipróbálni mindenképp érdemes, ha van rá lehetőség. Még ha nem is kerül a kollekcióba. 

a képeket a BGG-ről másoltam

A bejegyzés trackback címe:

https://fakockakesminik.blog.hu/api/trackback/id/tr3615652072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása