Társasjáték-élményekről hosszan és röviden.

Fakockák és minik

Fakockák és minik

Megjött az 1283. vonatos társas, itt a Small Railroad Empires

Railroad Tycoon áramvonalasítva

2020. április 20. - sarruken

Ha egy tetszőleges játékost megkérdezünk, hogy milyen témájú társasjátékot hiányol a jelenlegi kínálatból, egy választ szinte biztosan nem fog adni: vonatosat. Hiszen jelenleg is már több mint ezerféle vonatos társas létezik szerte a világon, köztük olyan Magyarországon és nemzetközileg is ismert darabokkal, mint a Ticket to Ride, a Vasútvonal/Railroad Ink, a Railroad Tycoon, a Chicago Express, a Russian Railroads vagy a 18xx-sorozat bármelyik darabja. Az Archona Games mégis úgy gondolta, Small ... Empires sorozata legújabb tagjával, a Small Railroad Empiresszel a vonatos játékok birodalmát bővíti tovább.

pic5179523.jpg

A bevezető alapján azt gondolhatnátok, hogy nem kedvelem a vonatos játékokat, ennek azonban pont az ellenkezője az igaz. Ráadásul elsőszámú játékpartnerem, a feleségem, vasutascsalád leszármazottja, így őt ilyen témájú játékok megvásárlására és kipróbálására különösen könnyű rávennem. Ezért hozott lázba, amikor először hallottam a Kickstarterre múlt héten megérkező Small Railroad Empiresről, és ezért döntöttem úgy, hogy a kampány átböngészésével és a szabály elolvasásásával kicsit közelebbről is megismerkedem vele.

Kulcs infók röviden

Játékosok száma: 2-4 fő (valószínűleg minden játékosszámmal élvezetes, bár 4 fővel már jóval szűkebb, mint 2-vel vagy 3-al)

Várható játékidő: 30-90 perc

Ajánlott életkor: 8+

Ár: 29 USD + 16 USD szállítás + opcionálisan 12 USD a plusz térképek (összesen kb. 14-18 ezer forint, csoportos rendeléssel pár ezerrel olcsóbb)

Szállítás ígért dátuma: 2020. december

Fő mechanizmusok: felvesz és leszállít (pick-up and deliver), útvonalépítés, moduláris tábla

Elérhető nyelvek: angol, olasz, német, spanyol és francia (csak a szabály nyelvfüggő)

Minik: nincsenek

Háttérsztori

Na, az nem nagyon van. De semmi baj, egy vonatos játéktól egyébként sem drámai történetet, körömlerágós izgalmakat vagy gigantikus csatákat várunk, elég az, ha a bennünk élő kisfiút kielégíthetjük a vasúthálózatunk kiépítésével. 

Játékmenet

A Small Railroad Empires egy viszonylag egyszerű vonatos társas, nehézségben valahol a Ticket to Ride valamelyik érdekesebb kiegészítőjéhez (pl. Pennsylvania vagy Marklin) hasonlítanám. A játékban a feladatunk a saját vasúthálózatunk kiépítése, gyárak és városok összekötése, árucikkek és utasok leszállítása és mindeközben minél több győzelmi pont begyűjtése. De hogy zajlik ez a gyakorlatban?

pic5330108.jpg

A pálya 2 fő esetén 3, 3-4 főnél pedig 4 db moduláris térképelemből áll össze. A játékosoknak minden körben 2-2 sín megépítésével kell bővíteniük hálózatukat, ami egyébként egy szabadon választott gyárból indul. A sínek fektetése attól függően kerül pénzbe, hogy milyen terepen hajtjuk végre (mezőn pl. ingyenes, míg hegyen 3 dollárba kerül).

Ezután, ha a játékosnak sikerült egy olyan várossal bővítenie a hálózatát, ami igényel olyan árut, amit a szintén a hálózatában levő egyik gyár termel, és még van belőle a gyárban, azt leszállíthatja a városba, pénzt és győzelmi pontot kapva cserébe a szállítás távolságától függően - minél messzebbről érkezik, annál többet ér. Ehhez ki kell játszania még a kezéből egy vonat kártyát is, amivel szerezhet 1 pontot, ha passzol az aktuális szállításhoz (pl. van olyan vonat kártya, ami bizonyos áru esetén ad győzelmi pontot, más kártya bizonyos hosszúságú útvonalhoz köti ezt, stb.).

Ezt követően, ha a játékos teljesítette valamelyik célkártya feltételét (ezekből egyébként 10 van a dobozban, és partinként 5-5 játszik), akkor leteheti rá a korongját, újabb győzelmi pontokat szerezve ezzel. A célkártyákon olyan feltételek lehetnek, mint pl. szállíts legalább 5-ször, szállíts legalább 9 hexa távolságra, stb. 

Végül pedig lehetőség nyílik egy újabb vonatkártya megvásárlására, ha a játékos még nem érte el a 3 darabos kézlimitet. 

Mi van még?

Pár dolgot még érdemes kiemelni a játék kapcsán:

  1. Egyrészt a kezdéskor mindenki kap egy titkos szerződés kártyát, aminek teljesítésével győzelmi pontok szerezhetők.
  2. Másrészt minden játékos minden városba csak egyszer szállíthat - amint ez megtörtént, le kell tennie egy saját színű vonatot az adott városra, ezzel jelezve, hogy számára az adott hely innentől kezdve tabu.
  3. Harmadrészt a gyárak nem körönként termelnek újabb árucikkeket, hanem akkor, amikor a játékosok bizonyos mennyiségű győzelmi pontot szereznek.
  4. Negyedrészt a pénz elég szűk a játékban, ezért kölcsönnel szerezhetünk pótlólagos forrásokat, amik azonban negatív győzelmi pontot érnek a játék végén.
  5. Ötödrészt bizonyos városok összekötésével utasokat szállíthatunk közöttök, ami ismét csak győzelmi pontban manifesztálódik.
  6. Hatodrészt tetszőleges térképlapkára maximum 2 játékos építkezhet.

Milyen játék lehet a Small Railroad Empires?

Be kell vallanom valamit. Én, a vonatos játékok szerelmese, a Ticket to Ride, a First Class, a Swowdonia, az Age of Steam és a Russian Railroads és szinte összes kiegészítőjük tulajdonosaként nem szeretem a Railroad Tycoont. Nem szeretem azt a játékot, amit oly sokan imádnak, ami több barátom egyik kedvenc társasa. Idegesít a hatalmas, ám jelentős részben minden alkalommal érintetlenül maradó és kiegyensúlyozatlan térkép, a fix kezdő setup és a kezdőkártyák miatt forgatókönyvszerűen megírt első néhány kör - nagyon akartam szeretni, de eladtam.

Abban bíztam, hogy a Small Railroad Empires a Railroad Tycoon egy áramvonalasított verziója lesz, ami kiküszöböli a számomra legfájdalmasabb pontokat:

  • állandó térkép helyett moduláris tábla
  • kiegyensúlyozatlan elrendezés helyett egyensúly és harmónia
  • forgatókönyvszerű első körök helyett változatosság 
  • fölöslegesen nagy doboz és játékelemek helyett kompakt méret

És ezeket valószínűleg hozza is a játék, mégsem érzem azt, hogy feltétlen kell ez nekem. A moduláris tábla nem tűnik kellően változatosnak, az áramvonalasítás pedig mintha túl messzire ment volna, kicsit túl egyszerűnek érzem a játékot, félek, hogy kevés igazán fajsúlyos döntés elé állít. Az az érzésem, hogy a setupnál eldől nagyon sok minden, ott nyilvánvalóvá válik, hogy mit érdemes összekötni mivel, a hogyant megmondják a célkártyák, a vonat kártyák pedig a játékost szerencséjétől vagy szerencsétlenségétől függően segítik. Még morfondírozom rajta, hogy mi legyen, mindenesetre az biztos, hogy nagyobb lelkesedéssel vágnak bele a projektbe, ha népszerűbb lenne a játék a Kickstarteren, mivel akkor a 12 dollárért pluszban megvásárolható, kiegészítő térképeket tartalmazó csomag is vastagabb lenne.

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy ezt a játékot nekik találták ki, figyelmükbe ajánlom a Facebook Kickstarter-csoportját, ahol Somogyi Gábor szervez épp egy csoportos rendelést. Jelen pillanatban kb. 15 ezer forintba kerül az alapjáték + kiegészítő térképek + szállítás, de további csatlakozókkal ez az ár még mérséklődni fog.

Akiknek pedig felkeltette az érdeklődését a játék, de még hezitálnak, a Tabletopián kipróbálhatják

A bejegyzés trackback címe:

https://fakockakesminik.blog.hu/api/trackback/id/tr2715617404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása