Társasjáték-élményekről hosszan és röviden.

Fakockák és minik

Fakockák és minik

Olvasónapló: Tabannusi - Builders of Ur

Újabb megjegyezhetetlen nevű T-betűs euró a Teotihuacan szerzőjétől

2021. május 13. - sarruken

A Tabannusi: Builders of Ur a középnehéz eurók itáliai származású királyának, Daniele Tascininek a legújabb játéka. Az úriembernek köszönhetjük részben vagy egészében a Marco Polo I és II-őt, a T'zolkint, a Teotihuacant és a Turczi Dáviddal közösen jegyzett Tekhenut is. A társasjátékos eseményekre odafigyelő olvasók talán emlékeznek rá, mekkora vihart kavart idén januárban Tascini egy egyesek által rasszistának, mások által pedig teljesen ártatlannak ítélt megjegyzésével, aminek következtében a Board & Dice elállt a vele való további munkától - kivéve persze azokat a játékokat, amikre már leszerződtek. A játék, aminek a sorsa a legtovább billegett a levegőben, pont a Tabannusi volt, ám a héten a kiadó bejelentette, hogy idén októberben megjelentetik a társast.

pic5880022.png

A Board & Dice bejelentése szerencsére még egy nagyon fontos dolgot tartalmazott: az angol szabályt, amit elolvasva el tudtam dönteni, hogy vajon ÉRDEKTELEN, EGYSZER TESZTELEM vagy EZ KELL NEKEM kategóriájú a játék. Ha érdekel titeket, hogy mire jutottam, olvassátok el az alábbi bejegyzést!

 

Alapinformációk

Játékosszám: 1-4 fő

Játékidő: 60-120 perc

Tervező: David SpadaDaniele Tascini

Grafikus: N/A

Összetettség: BGG-mércével mérve kb. 3,5-re becsülöm

 

Mi ez a Tabannusi?

A Tabannusi lelke legmélyén egy akcióválasztós, lapkalehelyezős játék, alaposan nyakon öntve egyéb mechanizmusokkal. A játéktáblán - kis túlzással - Ur térképe látható, ami 5 kerületre és néhány adminisztrációs területre van felosztva, a játékostáblákon pedig a játékosok saját színében pompázó házai találhatók. Minden kerület mellett van 1-1 bárka, amin kerületenként eltérő színű dobókockák találhatók - ezek egyrészt nyersanyagok, másrészt pedig meghatározzák, hogy a következő kerületben melyik kerületbe mehetünk, azaz hol hajthatunk végre akciókat.

tabannusi4.png

A játékostáblák

 

A Tabannusiban minden körben kétszer akciózhatunk, szigorúan abban a kerületben, ahol az asszisztensünk tartózkodik. Még az akciók előtt azonban el kell vennünk egy dobókockát az adott kerülethez tartozó bárkától, aminek értéke meghatározza, hogy a következő körben hányas számú kerületbe lépünk tovább - a hatosnál pedig szabadon választhatunk. 

pic6163959.jpg

A központi játéktábla

 

Na de mit csinálunk az akcióinkkal?

Az első három kerületben alapvetően építkezünk:

  • Lapkákat rakunk le, hogy a letakart területekről különböző bónuszokat (pl. nyersanyagot, újabb lehelyezhető lapkákat, vagy valamilyen adminisztrációs sávon való előrelépést) kapjunk, illetve hogy ezekre a helyekre
  • mi vagy egy ellenfelünk később felépíthesse egyik saját házát, amiért azonnali bónuszt és pontozáskori győzelmi pontokat zsebelhet be. Mivel nem egy ameriről, hanem egy euró játékról beszélünk, így természetesen az a játékos se jár rosszul, akinek a lapkáira másvalaki épít. 
  • Illetve kerteket is építhetünk, amikkel a velük szomszédos házak pontértékét növelhetjük.

tabannusi2.png

A harmadik kerület

 

A negyedik kerületben, a kikötőben két lehetőségünk van:

  • Megépíthetjük saját házainkat különböző azonnal bónuszokért cserébe.
  • Illetve elfoglalhatunk hajókat, amelyek különböző állandó képességeket adnak.

tabannusi1.png

A kikötő

 

Az ötödik kerületben, a zikkuratban, azaz a toronytemplomban szintén a saját házainkat építhetjük meg, egyrészt azonnali bónuszokért, másrészt pedig az ott levő kártyákon szereplő feltételek alapján játékvégi pontokért cserébe.

tabannusi3.png

A zikkurat

 

Ezeken kívül vannak kerületektől független, bárhol végrehajtható akciók is, amik jellemzően nyersanyagokat, lapkákat, győzelmi pontokat és egyebeket adnak a játékosoknak.

A sumer örökség

A borító és a játék alkatrészeinek dizájnja alapján akár még tematikusnak is mondhatnánk a játékot, de azért ne legyenek kétségeink: ezeket a mechanizmusokat tetszőleges témára rá lehetne húzni a csillámpóniktól a piréz szabadságharcig. A játék egy tematikus elemét azonban mégis kiemelném: a 4 szóló bot közül az egyik Sarbot, aki nevét Sargonról, a hazánkban Sarrukín vagy Sarruken néven ismert akkád uralkodóról kapta - aki az én blogbéli becenevemet is ihlette. Allig várom, hogy a másik kedvenc történelmi figurám, Alkibiadész is szerepeljen egy jó kis euró típusú társasjátékban!

Na de hogyan pontozunk?

Az talán már az előzőekből is világossá vált, hogy pontokat elég sok mindenért lehet kapni, arról viszont még nem írtam, hogy ez a játék során összesen ötször következik be, plusz egyszer a játék végén. Játék közben mindig csak egyes kerületeket pontozunk, mégpedig akkor, amikor elfogynak mellőlük a dobókockák. Az első három kerületben a házak és a kapcsolódó adminisztrációs sávon elért érték, a kikötőben az elfoglalt hajók és letett házak kombinációja, a zikkuratban pedig a játékról játékra változó szempontok és a házaink mennyisége alapján kapunk pontokat. A játék vége az ötödik ilyen pontozás után jön el, amikor minden kerületet újra lepontozunk, illetve kiértékeljük az úgynevezett városi kártyánkat. Ebből egyet-egyet kap mindenki a játék legelején, és attól függően ér vagy nem ér pontot, hogy a játékos megépítette-e a kártya által elvárt számú saját házat az első három kerületben.

Ezen kívül pontot szerezni játék közben még a játékosszámtól függően 2-4 rendeletkártyával lehetséges. Ezek valójában egyszerű célkártyák: amint valaki eléri a rajtuk szereplő feltételt (pl. legyen 6 kertje bárhol és 2 háza a kikötőben), elveheti őket, egyrészt valamilyen azonnali bónuszt, másrészt pedig győzelmi pontokat zsebelve be ezzel.

 

Megvegyem vagy ne vegyem?

Talán ebből a rövid, és sok részletre szándékosan nem kitérő összefoglalóból is kiderül, hogy a Tabannusi egy számtalan lehetőséget nyújtó, klasszikus olaszos pontsaláta: tulajdonképpen bármit is csinálsz, annak előbb-utóbb győzelmi pontok lesz a jutalma. Az újrajátszhatóság a számtalan rendelet és zikkurat kártya miatt nagyon magas, hiszen játékról játékra változik, hogy a sok lehetőség közül mivel érdemes leginkább pontokat termelni. A tetszetős dizájn ellenére azonban a lélek és az újdonság számomra hiányzik a Tabannusiból: a szabályt elolvasva semmit sem találtam benne, amire csettintenék, amire azonnal rákívántam volna. Úgyhogy valamikor szívesen kipróbálom, de hogy megvenni addig nem fogom, az egészen biztos.

egyszertesztelem.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fakockakesminik.blog.hu/api/trackback/id/tr4216557076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása